Една от причините, поради които толкова много жертви се разделят с парите си благодарение на онлайн измами, е, че измамниците умеят отлично да играят с емоциите на жертвите. Може би сте участвали във фишинг схема, при която се използват имейли, които изглеждат така, сякаш идват от добре позната компания, с която може би имате бизнес отношения. Тези имейли са фалшиви и се опитват да ви накарат да предадете лични данни, които могат да бъдат използвани за изпразване на онлайн сметките ви.

Но за да ви измамят, е необходимо нещо повече от умело разработен имейл с логото на позната фирма. Имейлът трябва да ви накара да действате и да натиснете връзка, така че в него може да се казва нещо, което да ви изплаши и да ви накара да действате незабавно. При една от измамите се използва фалшиво електронно писмо от вашата банка, в което ви питат дали голяма покупка, направена с кредитната ви карта, е валидна. Измамниците знаят, че това не е легитимно искане, затова формулират съобщението така, че да ви помолят да натиснете връзка, ако транзакцията не е ваша.

Жертвата, притеснена, че ще бъде измамена, естествено натиска връзката и е изпратена на страница, на която от нея се изисква информация за профила, включително ПИН код или парола, номер на социална осигуровка и други лични данни. Ключът към цялата атака е да накара жертвата да се уплаши дотолкова, че може да загуби важна услуга или такава голяма сума пари, че вместо да използва здрав разум, да действа емоционално, което обикновено води до това, че прави нещо погрешно.

Най-новата кампания за фишинг използва имейл, който измамникът изпраща на случаен принцип с надеждата да бъде получен от потребители с акаунти в Netflix. С цел да си играе с емоциите на жертвата, под емблемата на Netflix в имейла се чете: "Вашето членство изтече!". За тези, които често използват Netflix за стрийминг и развлечения, това може да е притеснително. Под емблематичната емблема "N" на стрийминг оператора съобщението продължава. "Уважаеми клиенти, Вашият акаунт в Netflix изтече".

Съобщението продължава с думите: "Но като част от нашата програма за лоялност сега можете да удължите срока за 90 дни безплатно". Измамникът иска да натиснете червения бутон под текста с надпис "Удължаване безплатно". След като се отвори следващата страница, вероятно ще бъдете помолени да предоставите някои от личните си данни. НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Въпреки че бутонът гласи "Удължаване безплатно", непосредствено под него се споменава, че за получаване на безплатните 90 дни се изискват данните от кредитната ви карта.

Един от начините да откриете измама е да търсите граматически и правописни грешки. В имейла на Netflix няма сериозни проблеми в тази насока. От друга страна, ако ви бъде предложена сделка, която изглежда твърде добра, за да е истина, вероятно не става въпрос за законно предложение. А получаването на три месеца Netflix безплатно със сигурност е оферта, която е твърде добра, за да е истина. Не позволявайте на отказа от отговорност в долната част на имейла, в който се посочва, че съобщението не е измама, да ви убеди, че то е в реда на нещата.

В името на домейна изобщо не е включено името на Netflix, което е сериозен червен флаг. Съпругата ми получи имейла два пъти и го изтри и двата пъти. И точно това трябва да направите и вие, ако получите имейла.

От своя страна Netflix заявява, че никога няма да ви помоли да споделите лична информация чрез имейл или съобщение.

Снимка: Unsplash/9to5mac

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди