Apple най-сетне пусна новите си 14- и 16-инчови лаптопи и благодарение на обновения дизайн, двата модела работят със следващата генерация мощни чипсети М1 Pro и М1 МАх. Досега чип от категорията на М1 Мaх и техните 10 ядра можеше да се побере само в по-голямо устройство.

Знаейки точните конфигурации на двата нови чипа, можем да добием представа за тяхната графична мощност благодарение и на оригиналния М1 чип, на чиято архитектура са базирани те. Специалистите от сайта Notebook Check изчисляват GPU представянето в терафлопи и заключават, че представеното във всички варианти е изключително, особено като се има предвид колко икономични са те в сравнение с конкурентни чипове на Intel, Nvidia и AMD. Както посочи Apple на своето представяне, дори при пикове натоварване М1 Мах хаби до 100 W по-малко ток от мощен геймърски лаптоп.

В същото време 32-ядреният графичен ускорител в М1 Мах има производителност, идентична с тази на мощна видеокарта от типа на Nvidia RTX 2080 и новия PlayStation 5 - 10.4 терафлопа срещу съответно 10.07 и 10.28 терафлопа. И всичко това е при положение, че Apple не е овърклокнала новите GPU ядра в М1 Pro И М1 Мах или не е направила други промени спрямо базовата архитектура.

Наистина зашеметяващо представяне за лаптопи, които същевременно могат да работят до 21 часа с едно зареждане.

Снимка: Apple

Виж ощеКосмически нови процесори, смазващ MacВook Pro и AirPods 3 бяха показани на събитието Unleashed на Apple (ОБЗОР)