На фона на продължаващата суша поради недостига на чипове броят на продадените през второто тримесечие видеокарти всъщност е скочил.

По данни на маркетинговата компания Jon Peddie Research през периода април-юни продажбите на видеокарти (вградени и самостоятелни) са скочили с цели 37 процента спрямо същия период миналата година. Увеличение с 3.4 процента има и спрямо продажбите през Q1 2021.

Общо са продадени 123 милиона видеокарти, като Nvidia е увеличила пазарния си дял за изминалото тримесечие до 83 процента. Останалите 17 процента са падат на AMD. По този начин за трето поредно тримесечие Nvidia увеличава дяла си – положение, което със сигурност не се харесва на AMD.

Въпреки растежа на продажбите спрямо 2020 г. анализаторите са доста предпазливи са сегашното тримесечие.

„В година без аналог производителите отчитат недостиг на най-различни компоненти. Ограниченията на Китай срещу добива на криптовалута намаляват донякъде тежестта, но за съжаление очакваме инвентарът през предстоящия празничен сезон да бъде ограничен, преди предлагането най-сетне да може да отговори на търсенето“, завършва анализът на Jon Peddie Research.

Снимка: Nvidia

Виж още: Нова порция информация за трите гъвкави телефона на Samsung за 2021 г.

 

Тагове: