Италианската и испаноезичната версия на Wikipedia временно изключиха достъп до съответните версии на безплатната онлайн енциклопедия в Европа, за да протестират срещу противоречивите компоненти на пакета за реформата в областта на авторското право пред ключово гласуване в парламента на Европейския парламент, което се провежда днес.

Полската Wikipedia също вече се присъедини към бойкота.

Протестът следва гласуване на комисията по правни въпроси на Европейския парламент миналия месец, която подкрепи реформите - включително и двата най-противоречиви елемента: член 13, който прави платформите директно отговорни за нарушенията на авторските права от страна на техните потребители и ги притиска към предварително филтриране на всички качвания на съдържание; и член 11, който е насочен към бизнес моделите за агрегаторите на новини, като създава сродно право за откъси от журналистическо съдържание - т.е. данъка за връзката, както го наричат.

Посетителите на Wikipedia в много части на ЕС (и в други региони) виждат банер, който ги призовава да защитят отворения интернет срещу противоречивото предложение, като се обадят на своя евродепутат, за да изразят противопоставянето си на мярката, която критиците описват като "машини за цензура", която ще "отслаби ценностите, културата и екосистемата, на която се основава Wikipedia".

Кликвайки върху бутон "Обадите се на вашия евродепутат", можете да се свържете с уебсайта на кампанията saveyourinternet.eu, където потребителите могат да търсят телефонен номер на техния евродепутат и/или да изпратят имейл, за да протестират срещу мярката. Инициативата е подкрепена от голяма коалиция от групи за цифрови и граждански права - включително Electronic Frontier Foundation, Open Rights Group и Center for Democracy & Technology.

В по-дълго писмо до посетителите, обясняващо действията си, испанската общност в Wikipedia пише:

"Ако предложението бъде одобрено в сегашната му версия, действия като споделяне на новини по социалните мрежи или достъп до тях чрез търсачка ще станат по-сложни в мрежата; Самата Wikipedia ще бъде изложена на риск. "

Испанската версия на Wikipedia ще остане офлайн по време на гласуването в Европейския парламент, което ще се състои на 10 юли.

"Искаме да продължим да предлагаме отворена, безплатна, съвместна и безплатна работа с проверимо съдържание. Призоваваме всички членове на Европейския парламент да гласуват против настоящия текст, да го отворят за обсъждане и да обсъдят многобройните предложения на движението на Wikipedia за защита на достъпа до знания; сред тях премахването на членове 11 и 13, разширяването на свободата на панорамата към целия ЕС и запазването на обществената сфера", се казва още.