Според нов доклад на маркетинговата компания Counterpoint, MediaTek изпревари Qualcomm, за да се превърне в най-големия производител на смартфон чипове по пазарен дял. Въпреки че американската компания логично е доставчикът на най-много 5G чипове и такива във флагманския клас смартфони, само през Q3 2020 са продадени над 100 милиона телефона, захранвани с чипове на MediaTek – увеличение с около 50 процента на годишна база.

Това се дължи преди всичко на силното представяне на бюджетните телефони с цена между 100 и 250 долара и на продължаващия растеж на пазарите за такива телефони в Индия, Китай и Южна Америка. Събрани заедно, тези фактори означават, че на чиповете на MediaTek се падат 31 процента от общия пазар, докато тези на Qualcomm държат 29. Въпреки че най-печелившите пазари на MediaTek са в развиващите се страни, компанията успя да представи няколко чипсета от по-висок клас за водещи модели, включително и за иновативния LG Velvet, който работи с чипсета Dimensity 1000, за който мнозина смятат, че е по-добър от алтернативния Snapdragon 765.    

Имайки предвид глобалния преход към 5G, MediaTek очевидно залага на търсенето на по-достъпни модели от среден клас, чийто дял само ще нараства през следващата година.

Снимка: shutterstock

Виж още: Екраните на Galaxy Z Fold 3 стават по-малки, а гъвкавите устройства на Xiaomi – повече

 

Тагове: