Може би вече сте се запознали с последните новини около Wi-Fi уязвимостите и в частност Krack Attack проблема. Microsoft вече пусна пач, който поправя Wi-Fi уязвимостта за всички поддържани версии на Windows. Windows не е толкова податлива на проблема като Android и Linux-базирани платформи, които не изискват уникален ключ за криптиране, но тази корекция може да има значително въздействие върху компютърния свят, който основно използва Windows OS.

За да обобщим: експлойтът се върти около клониране на WPA2-криптирани Wi-Fi мрежи, представя MAC адреса и променя Wi-Fi канала. Хакерът може да принуди устройството да се свърже към тази фалшива мрежа вместо легитимна, което го улеснява да надникне към трафика на данни или да осъществи пробив. Това е потенциално огромен проблем за обществените Wi-Fi мрежи.

Що се отнася до други платформи, Apple все още не е обявила своя корекция, но Google вече обеща, че Android телефоните ще получат актуализация през ноември, за да бъдат защитени от Krack Attack.

Wi-Fi Alliance изиска всички нейни партньори (включително Apple и други) да извършат проверки и да пуснат софтуерни кръпки, ако е необходимо.

Тагове: