В поредица от туитове Джо Белфиоре от Microsoft разкри, че софтуерният гигант вече не разработва нови функции или хардуер за Windows 10 Mobile. Може би някои Windows Phone фенове са се надявали, че Microsoft ще актуализира платформата с нови възможности, но сега е ясно, че тя е поставена в режим на обслужване - само с корекции на грешки и актуализации на защитата за съществуващите потребители.

Платформата Windows Phone е мъртва от почти две години, но компанията никога не беше признавала официално това. Белфиоре също така призна, че е преминал на Android точно като Бил Гейтс, както и че Microsoft ще поддържа Windows 10 клиенти, които искат да използват Android и iOS на телефоните си. Еднa от най-големите причини Microsoft да се откаже от Windows Phone е, защото разработчиците никога не подкрепиха платформата. Microsoft имаше много проблеми с Windows Phone Store заради липса на основни приложения или тяхната бавна поддръжка, ако все пак са налице.

Софтуерният производител в продължение на години инвестира в iOS и Android приложения и те работят доста добре. Наскоро и браузърът Edge на Microsoft ще стане достъпен за устройства с iOS и Android. Новият Microsoft Launcher за Android е още една крачка напред в подобряването на цялостното Android изживяване с интелигентни функции за споделяне и персонализиране.