Въпреки че медийните доклади често съобщават за дълбокото дигитално разделение, измъчващо Съединените щати, данните изглежда индикират, че страната не се справя толкова зле в сравнение с останалия свят.

Базираното в Обединеното кралство издание BroadbandChoices провежда годишно проучване, което класира страните по света по отношение на качеството, наличността и цената на достъпа до интернет. В изданието на доклада от 2022 г. САЩ успяха да заемат второ място сред 164 държави. Похвално постижение наистина, като се има предвид, че САЩ подобриха позицията си от 2021 г., като победиха друга европейска държава - Лихтенщайн.

Но какво да кажем за страната, която има дори по-добра интернет достъпност от САЩ? Тази нация последователно успява да победи САЩ в класацията на Broadband Choices от няколко години. И така, как успяват да го направят? И могат ли САЩ да почерпят опит  за по-нататъшно преодоляване на цифровото разделение?

В случай че не сте се досетили, страната, която имаме предвид тук, е Дания.

Всъщност няколко неща са важни: датчаните имат много по-добро интернет изживяване в сравнение с жителите на САЩ поради много по-бърза средна скорост на изтегляне, като същевременно заплаща доста по-малко от средната такса за САЩ. 

Докато средната скорост на интернет в САЩ е малко под 30 Mbps, повечето датчани сърфират в мрежата с близо 70 Mbps. Средният гражданин на САЩ отделя почти 62 долара на месец за широколентов достъп, докато средният датчанин плаща много по-малката сума от 47.8 долара за много по-добро интернет изживяване.

Това, което прави постижението на Дания по-интересно, е, че страната успя да постигне това, въпреки че има много малка конкуренция в широколентовото пространство. Широколентовият сектор в Дания е доминиран от един играч, YouSee, който е известен със своите висококачествени и достъпни планове. Друг фактор, който влияе положително върху оценката за достъп до интернет на Дания, е, че повечето от нейните граждани говорят английски като втори език.

Няма съмнение, че Дания е истинска утопия за хората, които обичат бърз и евтин интернет. Но наистина ли САЩ се справят толкова зле?

Докато резултатите на Дания изглеждат добри в сравнение със САЩ, важно е да се отбележи, че САЩ са огромна, масивна страна, обхващаща множество часови зони и територии с население от над 350 милиона души. Администрацията на Байдън също прие нов инфраструктурен план, който обещава 100% широколентово покритие в САЩ през следващото десетилетие. От друга страна Дания има само около 5.8 милиона души и е по-малка по размер от повечето щати в САЩ.

Може би би било по-разумно да се сравняват САЩ със страни като Китай и Канада, които са поне сходни по размер – и двете от които са няколко нива под САЩ по отношение на достъпността до интернет. Например средната скорост на интернет в Канада според това проучване е само 20.4 Mbps, докато гражданите там плащат 67 долара на месец за широколентов достъп. Статистиката за Китай изглежда още по-мрачна със средна скорост от едва 4.9 Mbps, което е дори по-ниско от това на Индия: нация с почти същото население.

Африканските нации продължават да се намират в дъното на таблицата, като страни като Етиопия, Екваториална Гвинея и Мавритания предлагат най-лошото съотношение цена/качество, когато става въпрос за достъп до интернет.

Снимка: Unsplash

Виж ощеСАЩ ще проучат възможността за дигитален долар