Русия търпи сериозни санкции от други правителства, откакто нахлу в Украйна по-миналата седмица. За съжаление положението за живеещите на руска територия е на път да се влоши, тъй като местната власт цензурира интернет. В резултат на това VPN приложенията вече са сред най-изтегляните в руския App Store.

Както съобщава аналитичната фирма AppFigures, броят на изтеглянията на VPN приложения в Русия е нараснал значително от началото на конфликта на 24 февруари. От вторник най-популярните VPN приложения са отбелязали увеличение от над 1200% в броя на изтеглянията и в двете платформи: App Store и Google Play в Русия.

Само на 1 март VPN приложенията регистрираха почти половин милион изтегляния в Русия в сравнение със средно 10 000 изтегляния на ден миналия месец. Цифрите са резултат от това, че местният комуникационен регулатор Роскомнадзор блокира достъпа до множество социални мрежи и новинарски уебсайтове на руски интернет доставчици.

С VPN приложенията потребителите могат да заобиколят някои от тези блокове, като същевременно сърфират в мрежата анонимно – което е важно, когато се работи с правителство, което постоянно контролира до какво хората могат и до какво не могат да имат достъп.

Руското правителство потвърди в петък, че е забранило за своите граждани използването на Facebook и Twitter. Докато Роскомнадзор твърди, че се е стигнало до това решение заради нарушаване на руското законодателство, забраната очевидно е опит да се цензурира интернет и да се попречи на хората да имат достъп до новини, критикуващи Русия поради войната в Украйна.

Струва си да се отбележи, че докато някои доклади в Twitter казват, че App Store и Google Play също са премахнати в Русия, сайтът 9to5Mac успя да потвърди с независими източници, че и двете платформи все още са налични в страната (поне засега).

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple Maps забърка каша от географски и политически реалности в Крим