На прага на новата година Mozilla се забърка в неочакван скандал, когато напомни на хората със закачлив пост в Twitter, че приема дарения в криптовалути, като основателят на Mozilla Джейми Завински и много други критикуваха езика и евтините шеги в съобщението. Като резултат на това компанията реши да преразгледа практиката си и засега спира даренията на криптовалути.

В поредица от постове Mozilla каза, че все още смята, че „децентрализираната уеб технология продължава да бъде важна област, която да изследваме, но много се промени, откакто започнахме да приемаме крипто дарения“. Дискусията след поста от миналата седмица „доведе до важна дискусия за въздействието на криптовалутата върху околната среда“, като компанията заяви, че слуша и предприема действия.

Всъщност компанията започна да приема дарения на криптовалути още през 2014 г., когато криптовалутата все още беше нова и вълнуваща и не беше толкова ясно какво голямо въздействие върху финансовата среда ще има (поне като се имат предвид първите валути, доказващи идеята, като биткойн). Тъй като днешният крипто пейзаж изглежда значително по-различен, е добра идея за компанията да преосмисли това, как иска да използва технологията.

Трябва да се отбележи, че самата компания никога не е задържала нито една от дарените криптовалути. Нейният алгоритъм за плащане автоматично преобразува дарените монети в текущата им равностойност в щатски долари, като предоставя на компанията незабавен достъп до средства без колебания в цените.

Основателят на Mozilla Завински, който напусна компанията още през 1999 г., е щастлив да види промяната. В публикация в личния си блог той пише, че „криптовалутите са не само апокалиптична екологична катастрофа и схема тип „пирамида“, но са и невероятно токсични за отворената мрежа - друг идеал, който Mozilla използваше да поддържа.

„Така че се надявам, че след като „извършат своя преглед“, заключението, до което ще стигнат, е очевидно: „Погребете идеята в пустинята. Носете ръкавици“, цитирайки популярния уеб комикс XKCD.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година