Metallica слага край на това, което беше седемгодишна пауза, с издаването на новия им студиен албум 72 Seasons, който трябва да излезе на 14 април 2023 г. Фалшиви видеоклипове в YouTube обикалят мрежата в разгара на анонса за премиерата, твърдейки, че са ново интервю с членовете на групата, които промотират новия си албум, твърди разследване на Forbes. Видеоклиповете примамват феновете с QR код за изтегляне, щампован върху видеото, което се смята за неиздадения албум, но всъщност е връзка към крипто измама.

Видеото популяризира QR код, който ви отвежда до тематичен крипто уебсайт в стил Metallica. Той ви моли да изберете биткойн или етериум като предпочитана криптовалута, след което ви кани на „първото раздаване на криптовалута от Metallica“. Само дето няма такова нещо. Измамата ви предлага да участвате в раздаването, като похарчите малко количество биткойн, и казва, че „веднага ще получите обратно удвоената сума“. За съжаление вече има жертви, за които се съобщава, че са загубили около 25 000 долара в биткойн заради измамата.

Видеото имаше същото лого и име на канала като оригиналния канал на Metallica. Фалшивият канал дори има немалък брой абонати (19.1K към момента на писане), но далеч от 9.21 милиона от официалния канал.

Потребителските имена в YouTube са уникални, но имената на каналите могат да се използват от множество хора. Лошото потребителско име всъщност беше @Memetallica вместо @Metallica, а видеото „на живо“ на интервюто заблуди хората, тъй като наистина е старо интервю за пресата от време на COVID карантината.

По принцип големите събития често се използват от измамници, които се преструват, че предлагат подаръци или билети с отстъпка. Винаги обръщайте внимание на умело изписаните потребителски имена и хитрата игра на думи и проверете в официалните акаунти, за да видите дали това, което се рекламира, е действително.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка