Недостигът на чипове и други електронни компоненти засегна тежко някои индустрии през последната година, но за късмет производството на смартфоните досега е пострадало незначително от липсата на части. За съжаление нещата могат да се влошат в бъдеще, твърди нов доклад.

Counterpoint Research казва, че недостигът на чипове „удря силно индустрията на смартфоните“ и в резултат на това прогнозата за доставките на мобилни устройства през 2021 г. е намалена до 1.41 милиарда единици в сравнение с прогнозата от 1.45 милиарда бройки. Тази промяна се дължи отчасти на някои производители на смартфони, които отчитат по-ниски обеми през второто тримесечие - проблем, който само се влоши през третото тримесечие.

„Някои производители на смартфони съобщават, че са получили едва 80% от заявените си обеми за ключови компоненти през второто тримесечие на 2021 г., и изглежда, че ситуацията се влошава, докато преминаваме през третото тримесечие на 2021 г. Някои от тях споделят, че в момента получават само 70% от техните поръчки, което създава множество проблеми. Counterpoint Research смята, че 90% от индустрията е засегната и това ще повлияе на прогнозата за втората половина за 2021 г.“, казва анализаторската компания.

Съобщава се, че от големите имена Apple е „най-устойчивият“ производител, когато става въпрос за недостиг на процесори. Междувременно други производители на смартфони, включително Samsung, Xiaomi и Oppo, са засегнати от по-ниските нива на производство на Qualcomm и MediaTek. Един пример за тези ефекти може да бъде Galaxy S21 FE, който привидно е бил отменен именно поради недостиг на чипове.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)

Тагове: