В морето от фрагментация, каквато е екосистемата на Android, една марка се отличава с най-постоянно отношение към ъпдейтите на своите телефони. По данни на маркетинговата компания Counterpoint телефоните Nokia са шампиони по актуализация до най-новата версия на Android.

Оказва се, че цели 96 процента от всички модели с марката Nokia, продадени в последните 12 месеца, се захранват с актуалния Android 9 Pie. На второ и трето място съответно са Samsung и Xiaomi, при които този процент е 89 и 84.

В тази статистика влизат както устройства, стартирали директно с Android 9, така  и телефони, ъпдейтнати до най-новата версия на Android през последните 12 месеца. Точно това обяснява защо Samsung и Xiaomi са толкова високо в списъка. Ако погледнем само ъпгрейдите, процентът на Samsung пада до доста скромните 23 процента, колкото са телефоните, работещи с последната версия на Android година след нейната премиера.

Иначе 89 процента от телефоните от топ серията Galaxy, продадени в последните 12 месеца, идват с Android Pie. Стойността обаче пада до 23 процента, когато говорим за всички телефони на компанията.

По-нататък следват Lenovo и Huawei, а на дъното е LG. В анализа си Counterpoint не включва телефоните на OnePlus, които иначе са известни с добра актуализация.

Bиж още: Легендата Стив Возняк със силни думи за Facebook, Apple и Google

Тагове: