Съоснователят на Apple Стив Возняк винаги е споделял публично своите въжделения относно компанията и никога не се е страхувал дори да я критикува.

Пред Bloomberg той споделя, че американският гигант е трябвало да бъде разчленен вътрешно преди много време. В случая той няма предвид повече власт в компанията от страна на правителствени регулатори, допълва The Verge.

С подобно изказване Возняк търси по-скоро начин за изграждане на среда в компанията, при която инженерите могат да работят по-свободно.

„Бих се радвал Apple да се беше разединила преди много време, отделяйки от себе си независими дивизии, разпръсвайки ги далеч и давайки им шанс да работят независимо. Както го направи Hewlett Packard по времето, в което бях при тях“, споделя Возняк.

Прочети още: Huawei P smart Z – изпъкнете с изскачаща камера

Истината обаче е, че HP е компанията, която е „отрязала“ предложения на Возняк за производство на персонални компютри цели пет пъти. Също така към днешна дата Apple е по-успешна компания от HP.

Возняк обаче възхвалява HP поради факта, че гигантът в крайна сметка му позволи навремето да работи освободен от оковите корпоративното мислене.

„(При HP) инженерите можеха дори през нощта да получат достъп до всички части и механизми, от които имат нужда, за да разработват свои дизайн решения.“

По отношение на модерната технологична действителност Возняк споделя следното:

„Смятам, че технологичните гиганти вече са твърде големи, с твърде голямо влияние върху нашия живот. Съответно те правят избори вместо нас самите. Много е трудно да избягаш от тях.“

Возняк обаче допълва, че Apple е „най-добрият технологичен гигант“, защото основно прави пари, продавайки продукти, наместо да следи потребителите. Според него е хубаво да има конкуренция на технологичния пазар, но що се отнася до Facebook и Google, той споделя следното: „Нека ми дадат избор да си плащам, за да не ме следят“.