Американският оператор Т-Mobile избра Nokia за доставчик на мрежово оборудване за 5G в сделка на рекордна стойност. Nokia ще достави оборудване за 3.5 милиарда долара за ъпгрейд към следващото поколение мобилни комуникации, а това е най-скъпата покупка на подобно оборудване до момента.

Към момента T-Mobile е третият най-голям американски оператор и през април се съгласи да се слее със Sprint, за да могат да се конкурират по-успешно с гигантите Verizon и AT&T. Т-Mobile се надява, че сделката с Nokia ще позволи създаването на първата 5G мрежа, обхващаща цялата територия на САЩ.   

Сделката е много важна и за Nokiа, която от години страда от понижен интерес към съществуващите 4G мрежи и се опитва да убеди инвеститорите, че преминаването към 5G най-накрая ще увеличи печалбата ѝ. Съгласно сделката Nokia ще достави 5G хардуер, софтуер и услуги, които ще помогнат на Т-Мobile да предложи ултрависоки скорости в големите градове.

Към момента мрежовият бизнес начело с тримата големи – финландската Nokia, шведите от Ericsson и китайския Huawei – се готви за прехода към 5G мрежи, който трябва да стане факт до 2020 г.   

Тагове: