Въпреки че Nokia официално опроверга по-ранните слухове, че ще се завърне към телефонния си бизнес, сега в интервю за германското издание Manager Magazin главният изпълнителен директор на Nokia Раджив Сури казва, че компанията разглежда завръщането си към бизнеса с мобилни телефони.

"Ние ще търсим подходящи партньори", казва Сури. "Microsoft прави мобилни телефони. Ние просто ще ги проектираме и след това ще дадем името на марката на разположение чрез лиценз."

Nokia в момента спазва ограничение за използването на своята марка за телефони до Q4 на 2016 г., и затова компанията планира просто да лицензира името си за външни производители, вместо да прави телефони самостоятелно. Точно това направи Nokia със своя N1 таблет, който работи с Android.

Nokia ще си партнира с производител и просто ще сложи марката си върху хардуера (телефона). Идентична стратегия има и Polaroid, а Nokia е обещала, че ще лицензира своята марка за бъдещи устройства.

Плановете на Nokia да се завърнат към телефонния си бизнес идват само ден след като Microsoft разкри, че бившият главен изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп напуска компанията. Microsoft премахна утвърдената и разпознаваема марка Nokia от Windows телефините си, за да сложи своето име.

 

Прочетете още: Nokia и LG обявиха лицензионна патентна сделка, свързана с производството на смартфони