Nokia и LG Electronics обявиха споразумение, според което корейската компания ще лицензира редица патенти на смартфони, свързани с Nokia. Nokia от своя страна обяви, че ще лицензира определен брой от своите патенти на смартфони, свързани с LG Electronics.

Патентите ще покриват гама от технологии, свързани с комуникация през 2G, 3G и 4G мрежи. Финландската компания не разкрива колко е платила LG, за да лицензира тези патенти, но и двете компании считат, че това споразумение е от взаимна полза.

Рамзи Хайдамус, президент на Nokia Technologies, казва:

„Имаме удоволствието да приветстваме LG Electronics в нашата програма за лицензиране. Ние работихме конструктивно с LG Electronics и се съгласихме на взаимноизгоден подход, включително използването на независим арбитраж за разрешаване на всякакви различия. Това споразумение определя мястото за по-нататъшно сътрудничество между нашите компании в бъдеще.“

LG е първият голям производител на смартфони, който се присъединява към програмата за лицензиране на Nokia, откакто Microsoft приключи с покупката на мобилното подразделение на компанията през 2014 г. Все пак има 60 други компании в областта на лицензиране на технологиите на Nokia.

 

Прочетете още: Стивън Елоп напуска Microsoft, Тери Майърсън ще ръководи мобилния Windows