Докато компаниите постепенно отпадат от надпреварата за смартфони и телефоните стават все по-сходни (и може би по-скучни в своята еднаквост), много хора започнаха да копнеят за нещо различно и интензивната реклама, генерирана от обещанието на Карл Пей за революционен дизайн с Nothing Phone 1, беше напълно разбираема. Почти всичко, което трябва да се знае за телефона, е или загатнато, или е изтекло, но Nothing все още успява да задържи интереса, като издава нови подробности. Последният от тези тийзъри идва под формата на видео демонстрация, показваща възможностите на сензора за пръстови отпечатъци на телефона.

Докато някои спекулираха, че Phone 1 може да има странично монтиран скенер за пръстови отпечатъци, нов пост в TikTok, публикуван от Nothing, убедително показва скенер за пръстови отпечатъци под дисплея в действие. Той е толкова бърз, колкото бихте очаквали от смартфон от 2022 г., но е трудно да сте сигурни коя точно технология използва. Сензорите за пръстови отпечатъци под/в дисплея могат да бъдат ултразвукови или оптични. Последното изисква осветяване на част от екрана, така че сензорът да може оптически да "види" вашия пръстов отпечатък. Във видеото кръгът, показан на заключения екран, е напълно покрит, когато се използва сензорът, но не забелязваме никаква светлина, така че може би става въпрос за ултразвуков сензор.

Ултразвуковите сензори за пръстови отпечатъци предлагат предимства като подобрена сигурност и по-добра надеждност в сравнение с някои оптични системи. Плюс това те не ви заслепяват със светлина, когато отключвате телефона си през нощта. Ако Nothing Phone 1 наистина има ултразвуков сензор, това би било доста първокласна функция – според слуховете те струват повече от повечето оптични сензори и Qualcomm изглежда произвежда повечето от тях.

В този ред на мисли TikTok публикацията се появи приблизително по същото време, когато Nothing направи премиера на нов видеоклип в YouTube, който предлага поглед към усилията, вложени в създаването на първия смартфон на компанията и в нейната поточна линия. Изпълнителен директор на Qualcomm също така посочва, че това е първият път, когато безжичното зареждане е активирано на мобилната платформа Snapdragon 778G+ – чипсета, захранващ Nothing Phone 1.

Засега не сме сигурни какъв вид технология се използва в сензора за пръстови отпечатъци, но вероятно това ще бъде потвърдено скоро – Nothing има планирано събитие за 12 юли.

Снимка: Nothing

Виж още: Nothing Phone може да се окаже по-евтин и това да ви убеди да го купите