Sony е една от най-новите компании, които искат да се присъединят към мегапикселовата надпревара, като представят 100MP сензор, съобщава SamMobile.

Мегапикселовата надпревара при смартфоните достига до съвсем ново ниво. Все повече компании се опитват да увеличат колкото е възможно повече мегапиксели на сензора си. Въпреки че по-високият брой мегапиксели не е непременно равен на по-добро качество (телефоните Pixel са чудесен пример за това), това е добра реклама и знак за доказване на способността на производителя.

Според доклада Sony планира да пусне 100MP сензор за камера, за да добави масло към огъня на конкуренцията със Samsung. Преди три години Samsung обяви 108MP сензор за камера, който създаде много шум около телефоните от серията Galaxy. По-рано тази година корейският производител отново представи 200MP сензор за камера, за да се открои от тълпата.

Sony също не иска да стои настрана и да гледа как Samsung завладява пазара. Докладът твърди, че този 100MP сензор е част от серията IMX8 на Sony, която ще се използва за смартфони от среден и по-висок клас. Все още нямаме подробности за предстоящия сензор на Sony, но може би той ще бъде по-голям от обичайната 1/2-инчова 64MP камера.

Освен това все още не е ясно дали Sony иска да използва този нов сензор в един от предстоящите си смартфони, или да го продаде на други компании. Преди няколко месеца съобщихме, че Sony може да представи телефон с 1.1-инчов размер на сензора.

Докато компаниите демонстрират силата си в надпреварата с мегапиксели, нито един телефон все още не разполага с техните амбициозни сензори. Първото поколение 200MP сензор за камера на Samsung все още не е внедрен при нито един смартфон. Съобщава се обаче, че компанията разработва второто поколение на своя сензор за камера ISOCELL HP1 200MP. Според докладите Galaxy S23 Ultra е в челните редици за получаване на 200MP сензор. Също така се посочва, че Motorola Edge 30 Ultra разполага с 200MP ISOCELL HP1 сензор.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Galaxy Z Fold 4 загатна за потенциала си в ранен Geekbench тест