През март 2023 г. компанията за наблюдение на прогнозите за времето ForecastWatch дава на екипа за разработване на прогнози за времето в Microsoft Start титлата "Най-точният доставчик на глобални прогнози в света". Изглежда, че екипът на Microsoft Start не почива на лаврите си. Тази седмица Microsoft обяви, че той е измислил по-точен начин за прогнозиране на времето за цели 30 дни напред.

В публикация в блога на Bing Microsoft съобщава, че екипът на Start е публикувал статия за нов модел за прогнозиране на времето на среден обсег в сайта arXiv на Университета Корнел. В него е показано как този нов модел се сравнява с настоящия, използван от Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF). В обобщение новата система на Microsoft съчетава използването на пет различни модела на изкуствен интелект и три архитектури за дълбоко обучение, за да изготви своите прогнози.

От Microsoft твърдят, че тези модели на ИИ могат да приемат данни за времето от десетилетия, така че да познават познати модели в настоящето и след това да прогнозират какво ще правят в бъдеще. Компанията добави:

"Те обаче работят по същия начин като NWP моделите: като се има предвид текущото състояние на атмосферата върху триизмерен глобус (географска ширина, дължина и височина), се прогнозира състоянието на атмосферата за определен бъдещ момент, например един час по-късно. След това тази прогноза се връща в модела, за да се прогнозира два часа по-късно и т.н.".

Моделите с изкуствен интелект на Microsoft могат да изпълняват прогнози по-бързо с помощта на графичен процесор и в резултат на това могат да се изпълняват по-често. На теория това би трябвало да доведе до по-добри прогнози.

Досега Microsoft твърди, че нейните методи за измерване на температурните грешки са по-точни от тези, използвани от ECMWF, със 17% за едноседмични прогнози за времето и с 4% за четириседмични прогнози. Компанията ще добави този модел за 30-дневни метеорологични прогнози в своето моделиране на Microsoft Start.

Снимка: Unsplash

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои