Подобно на Китай, Русия също няма намерение да остави интернет като свободна и нерегулирана среда. През ноември влезе в сила закон, който позволява блокирането на интернет съдържание при „извънредни ситуации“, а наскоро президентът Путин забрани продажбите на устройства без предварително инсталирани руски приложения. Руското министерство на комуникациите обяви, че успешно е тествало национална алтернатива на интернет. Как функционира тази мрежа не е ясно, но властите твърдят, че потребителите не са забелязали никакви промени в начина, по който използват мрежата по време на тестовете.   

Държави като Китай, Иран и Саудитска Арабия вече ограничават достъпа на своите граждани до интернет и това как могат да общуват там. Предполага се, че руският проект, наречен Runet, следва същия модел и позволява на властите да филтрират съдържание чрез собствените си цензури. Подобна мащабна инфраструктура би затруднила дори достъпът до блокирано съдържание през VPN. Въпреки това, за момента е трудно да преценим колко успешен е бил тестът и колко близо е Русия до създаването на собствена интернет стена.

Идеята за обособяването на държавни интернет мрежи съществува от почти 20 години, но макар някои правителства да се опитват да контролират онлайн комуникациите и съдържанието, световната мрежа все още е запазила своята цялост. Когато обаче велики сили като Китай и Русия започнат такива процесии, интернет на близкото бъдеще може да изглежда доста по-различно отколкото днес.     

Виж още: Търговците в ЕС с по-големи бонуси, ако продадат е-коли