Всички имаме определени приложения в телефоните си, в които не бихме искали да се ровят други хора. Заключването на приложения, насочени към поверителност, отдавна са едни от най-популярните приложения в Google Play Store, така че е очевидно, че хората искат начини да запазят някои приложения и данни в тайна и отделно от останалите телефони. Изглежда, че Google работи по начин да направи това в самия Android, така че скоро няма да се нуждаете от приложения на трети страни, за да скриете приложенията, файловете и снимките си.

Мишаал Рахман забеляза нова страница за настройка на Private Space или "Частно пространство" в Android 14 QPR2 Beta 1. Щракването върху бутона "Създаване на лично пространство" създава нов потребителски профил в Android с подкатегория "лично".

Мишаал предполага, че тази нова функция ще ви позволи да скривате приложенията в телефона си от други хора. От настройките можем да видим, че потребителите ще получат възможност да отключат функцията Private Space (Частно пространство) със заключването на екрана си. Тъй като функцията е в процес на разработка, предполагаме, че с течение на времето към функционалността Private Space ще бъдат добавени още функции и опции.

Всъщност Google закъснява с частното пространство като функция. Huawei и OPPO са включили Private Space в съответните си скинове от известно време насам. За разлика от традиционните приложения за заключване на приложения, които съществуват в основния ви профил и заключват отделни приложения, функциите на Private Space биха били подобни на използването на втори потребителски профил в телефона, но такъв, който не е лесно видим. Така че освен скриването на приложения ще можете да скривате и данни.

В ColorOS например можете автоматично да влезете в Private Space, като използвате различен пръстов отпечатък на заключения екран. След като влезете, основните ви приложения вече не се виждат, а достъпни са само приложенията и данните във вторичния частен профил. По този начин личните ви приложения и данни са напълно отделени от основния ви профил.

Възможно е Google да възприеме този подход, а не просто да добави заключващ екран преди отварянето на заключено приложение.

Имайте предвид, че UX скиновете като One UI на Samsung имат собствена версия на Secure Folder. Въпреки това за разлика от Private Space не изглежда, че тя създава отделен потребителски профил. Достъпът до ограничените данни е възможен от основния профил, след като отключите Secure Folder.

Снимка: Unsplash/Mischaal Rahman

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита