Новият ограничен USB режим на Apple (USB Restricted Mode), който дойде с пускането на iOS 11.4.1, може да не е толкова сигурен, колкото се смяташе преди това. Тази функция е предназначена да предпазва iPhone от USB устройства, използвани от правоприлагащите органи, за да разбият вашата парола. Най-общо тя деактивира достъп чрез USB, ако телефонът не е бил отключван от потребителя след повече от час. Компанията за компютърна сигурност ElcomSoft обаче намери вратичка и за това.

Изследователите от компанията установиха, че броячът за един час ще бъде нулиран, ако включите друг USB аксесоар в рамките на това време, и няма значение дали този аксесоар някога е бил използван с телефона в миналото или не. Тестовете показаха, че това заобикаляне на защитата дори работи с адаптера за камера Lightning to USB 3, който струва 39 долара в онлайн магазина на Apple. ElcomSoft вече е в процес на извършване на повече тестове на други адаптери, но отбелязва, че по-евтиният 9-доларов Lightning към 3.5 мм преходник не работи по същия начин.

Според Олег Алофин от компанията, след като полицай конфискува iPhone, той или тя ще трябва да свърже веднага апарата към съвместим USB аксесоар, за да предотврати USB Restricted Mode заключването след един час. Остава въпросът, дали властите могат да имат достъп до телефон, който е бил отключван преди по-малко от час. "Шансовете за това са високи. Не успяхме да намерим скорошни статистически данни, но дори преди две години средният потребител отключваше своя iPhone поне 80 пъти на ден."

Въпреки това от ElcomSoft казват, че възможността да отложите USB Restricted Mode, като свържете iPhone с ненадежден USB аксесоар, е "може би нищо повече от пропуск". Като се има предвид, че Apple въведе функцията за ограничен режим на първо място за да отблъсне достъпа на правоприлагащите органи, изглежда малко вероятно компанията да е включила целенасочено подобна "вратичка". Все още не е ясно какви действия - ако има такива - ще предприеме Apple, за да се справи с това, но няма да е много трудно да се поправи в следващите версии на iOS.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Най-четени
Всички

Защо заличиха Кристиано Роналдо от обложката на FIFA 19?

5 | 18.02.2019
Още от Tech

Не пропускайте да инсталирате следващия критичен ъпдейт за Windows 7. Последиците няма да ви харесат!

1 | Преди 15 ч.