Новината на деня, за която ще се говори доста, доста дълго време от тук нататък е, че Facebook сключи сделка за закупуване на чат платформата WhatsApp, за 19 милиарда долара, така, нека повторя, 19 000 000 0000 долара!!! $ 12 млрд. в наличност, 4 млрд. долара в брой и $ 3 млрд. в ограничени акции.

Споразумението бе оповестено от самия Марк Зукърбърг (може да прочетете цялото му обръщение по-долу) и потвърдено чрез документ на USSEC (United States Securities and Exchange Commission), малко след полунощ българско време. И както може да се досетите за няколко минути Facebook, Twitter и изобщо Интернет бе залят от изненадани хора.

Марк Зукърбърг (Facebook CEO) и Ян Каум (WhatsApp CEO) твърдят, че приложението ще продължи да работи самостоятелно, дори след придобиването т.е. отделно от Facebook Messenger.

Всъщност за тези от вас, които следят новините в технологичния свят, то днешното придобиване на WhatsApp, не е идва като гръм от ясно небе, защото още преди една година имаше слух за това, но тогава наистина всичко е било само слух.

Тепърва предстоят анализи на тази покупка, затова си оставяме вратичка към наш подробен такъв, който ще прочетете много скоро.Обръщението на Марк Зукърбърг:


"Развълнуван съм да съобщя, че ние се съгласихме да придобием WhatsApp и че целият им екип ще се присъедини към нас във Facebook.

Нашата мисия е да направим света по-отворен и свързан . Ние правим това чрез изграждане на услуги, които помагат на хората да споделят всеки тип съдържание с всяка група от хора, които те искат. WhatsApp ще ни помогне да направим това, като продължи да се развива като услуга, която хората по света обичат да използват всеки ден.

WhatsApp е проста, бърза и надеждна мобилна услуга за съобщения, която се използва от над 450 милиона души на всяка голяма мобилна платформа. Повече от 1 милион души се регистрират в WhatsApp всеки ден и тя е на път да свърже един милиард души. Всеки ден все повече и повече хора разчитат на WhatsApp, за комуникация с всичките си познати.

WhatsApp ще продължи да работи самостоятелно в рамките на Facebook. Пътната карта на продукта ще остане непроменена и екипът ще остане в Маунтин Вю. През следващите няколко години, ние ще работим усилено, за да помогнем на WhatsApp да растат и да свързват целия свят. Ние също така очакваме, че WhatsApp ще се присъедини към нашите усилия във forInternet.org, за да направим основни интернет услуги, достъпни за всеки.

WhatsApp ще допълни съществуващите ни чат услуги, предоставяйки нови инструменти за нашата общност. Facebook Messenger се използва широко, за чат с Facebook приятели ви, а WhatsApp Messenger служи за толкова различни и важни цели, затова ние ще продължим да инвестираме и в двете платформи, което ще ги направи страхотни и подходящи за всеки.

WhatsApp имаха толкова много възможности, но избраха да работят с нас, така че аз съм много развълнуван. Очаквам с нетърпение това, което Facebook и WhatsApp можем да направим заедно. Ще развиваме много нови мобилни услуги, които ще дадат на хората още повече възможности за свързване.
Аз познавам Ян от доста дълго време и знам, че и двамата споделяме обща визия, за да направим света по-отворен и свързан. Аз съм особено щастлив, че Ян се съгласи да се присъедини към Facebook и да бъдем партньори и заедно да оформим бъдещето на Facebook и на WhatsApp.

Ян и екипът на WhatsApp са свършили невероятна работа, за да успеят да свържат почти половин милиард души. Нямам търпение да се присъединят към Facebook и да ни помогнат да свържем останалата част от света."