Тази седмица потребителите отвориха Photoshop, за да открият нов изскачащ прозорец, който ги информира за промени в условията за ползване на услугата. Това само по себе си не е толкова необичайно: за да заобиколите изскачащите прозорци, вероятно сте се съгласили на непрочетен дребен шрифт повече пъти, отколкото можете да преброите.

При по-внимателно разглеждане обаче корекциите на Adobe тук са отвъд границите на допустимото: потребителите, които четат изскачащия прозорец, разбират, че Adobe не променя едно разрешение тук и едно разрешение там; по-скоро компанията твърди, че сега има право на достъп до работата, генерирана от тези програми, за безброй цели - включително не по-малко за обучение на изкуствен интелект.

Условията за ползване, както са посочени на сайта на Adobe, изглежда са от 17 февруари тази година и изглежда се отнасят за всички приложения на Adobe. Изглежда обаче, че тази седмица компанията за първи път е разпространила изскачащия прозорец сред потребителите на Photoshop. Въпреки че има множество раздели, описващи тези касаещи нови промени, раздел 2.2 обобщава ситуацията:

"2.2 Нашият достъп до вашето съдържание. Можем да имаме достъп, да разглеждаме или да слушаме Вашето съдържание (определено в раздел 4.1 (Съдържание) по-долу) чрез автоматични и ръчни методи, но само по ограничени начини и само както е разрешено от закона".

Естествено, създателите на съдържание не приеха добре новите правила. Сам Сантала, основател на Songhorn Studios, публикува статия в X, в която обвинява Adobe, че му е забранила да работи с Photoshop, ако не се съгласи да предостави на компанията пълен достъп до работата си.

Режисьорът Дънкан Джоунс беше също толкова раздразнен: в публикацията му се отправя призив към Adobe за намеса във филма му, както и за нелепостта на искането на достъп до работата на създателите на филма само поради факта, че те използват софтуера на компанията, за да създадат тази работа. Оттогава Джоунс е изтрил този пост.

Изскачащият прозорец на Adobe блокира използването на Photoshop от създателите, докато те не се съгласят с промените в условията за ползване на услугата. Сантала казва, че дори не може да деинсталира Photoshop, без първо да се съгласи с промените, което на практика обвързва създателите: или разрешавате на Adobe неограничен достъп до работата си, или оставяте Photoshop да се превърне в безполезна програма на компютъра ви.

Снимка: Unsplash

Виж още: Шестте неразгадани тайни на древните цивилизации

 

Тагове: