През февруари тази година Apple пусна MLS Season Pass - опция за стрийминг на Major League Soccer, за което не е необходим абонамент за Apple TV+ (абонатите на TV+ получават отстъпка). Това очевидно е било доста успешно (на нея се приписва фактът, че към платформата са се включили 1 милион нови абонати) и сега гигантът от Купертино се опитва да сключи подобна сделка и да стане притежател на изключителните права за състезанията от Формула 1.

Business F1 съобщава, че сделката ще струва на Apple около 2 млрд. долара годишно, което е двойно повече от това, което групата Формула 1 получава за глобалните телевизионни права в момента. Въпреки това в момента има сключени сделки с телевизионни оператори, така че Apple няма да получи пълните права веднага.

Един такъв оператор е ESPN, собственост на Disney, който държи правата за американския пазар до 2025 г. - това вероятно е най-ранният срок, в който може да се осъществи сделка между Apple и F1. Съобщава се, че сделката ще бъде за 7-годишен период, през който съществуващите договори с телевизионните оператори постепенно ще изтичат (след пет години Apple ще има всички глобални права за себе си).

Това също така означава, че Apple няма да плати веднага цялата сума от 2 млрд. долара годишно, а по-скоро част от нея, пропорционална на това каква част от глобалните права контролира. За сравнение правата на MLS струват само 250 млн. долара годишно. Можете да стриймвате MLS срещу 15 долара на месец или 29 долара за целия сезон, като абонатите на Apple TV+ получават отстъпка - 13 долара на месец или 25 долара за сезона.

В момента Apple TV+ продуцира филм за Формула 1 с участието на Брад Пит, като на режисьорския стол е Джоузеф Косински, а един от продуцентите е 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън. Филмът ще проследява измислен състезателен отбор (сценарист е Ерен Крюгер, който е автор и на "Топ Гън: Маверик"), но TV+ работи и по документален филм, посветен на самия Хамилтън.

Снимка: Unsplash

Виж още: Услуга за здравни съвети с изкуствен интелект ще се появи в iOS през 2024 г.

 

Още от Play