Според последни данни първият сериен ARM процесор на Apple, предназначен за персонални компютри, ще бъде сериозен претендент за призовите места по производителност. Той ще разполага с внушителните 12 ядра и ще дебютира в 13-инчовата серия MacBook Pro. Всички чипове на компанията досега, включително тези в iPad и iPhone, са разделени на performance и efficiency ядра, като новият процесор се очаква да бъде с разпределение съответно 8 към 4. Очаква се лаптопът да влезе в производството в последната третина на 2020 година.

За сравнение процесорът А12Z в новото Mac Mini, показан на WWDC, изпреварва сериозно на синтетичните тестове конкуренция си - като например Ryzen 5 4500U и Core i7-1065G7. Трябва да се има предвид, че на новия компютър те работят през специалния нов режим Rosetta 2, който реално ги емулира и по този начин предизвиква известна загуба на производителност.

Всичко това означава, че най-вероятно 12-ядреният процесор, инсталиран в новите Macbook Pro, ще бъде доста по-мощен, но за сметка на това ще бъде по-енергоефективен и ще грее значително по-малко от конкурентните Intel чипове.