Изглежда, че Apple планира значителна промяна в производствения си капацитет и планира да прехвърли немалка част от производството на iPhone от Китай в Индия. За период от следващите пет години 1/5 от всички iPhone модели ще трябва да се произвеждат в Индия и повечето от тях ще бъдат за износ, включително в Европа и САЩ.

Целта на тази значителна инвестиция е Apple да намали зависимостта си от Китай. Преместването на iPhone операциите ще последва това на AirPods, които вече се произвеждат извън Китай.

Оценките показват, че в Индия могат да се произвеждат iPhone-и на стойност 140 милиарда долара. Имайки предвид, че на местния пазар се харчат телефони за само 1.5 милиарда долара, огромната част от продукцията ще отива за износ. През последните няколко месеца са проведени редица срещи на високо равнище между шефове в Apple и висши индийски представители.

Ако прехвърлянето на капацитета бъде договорено, очаква се в Индия да заработят двата основни доставчика на Apple – Foxconn и Wistron.

Цели две години след като пусна умната си домашна колонка HomePod, Apple се готви да я предложи на индийския пазар и новината за производството на iPhone там само засилва усещането, че гигантът гледа все по-сериозно на втората най-многолюдна страна в света.

Виж още: Samsung запуши Android уязвимост от 2014 г. в своите модели

 

Тагове: