Android често търпи критика за своята сигурност и нов случай разказва за уязвимост в сигурността на всеки телефон на Samsung, продаван от компанията от далечната 2014 г. насам. Открита от специалисти на google, уязвимостта може да бъде експлоатирана без знанието и съдействието на потребителите. Става въпрос за снимков формат с разширение .qmg, който Samsung използва в своите телефони.

Процесът по активирането на уязвимостта включва използване на приложението на Samsung за MMS съобщения и отнема около 100 минути и между 50 и 300 съобщения, за да получат хакерите контрол над устройството.

Добрата новина за потребителите на Samsung е, че след разкритията уязвимостта най-сетне е запушена. Пачът по сигурността от месец май вече е пуснат и първите засегнати телефони го получават. Първи бяха пачнати актуалните модели Samsung Galaxy S20 и Galaxy S10, а скоро и други модели ще получат обновлението.

Експертите на Google подчертават, че уязвимостта засяга само апарати на Samsung и не е открита на други Android телефони.

Виж още: Във Франция AI ще следи носят ли хората маски

Тагове: