Походът срещу „изоставени приложения“ миналия месец, обявен от Apple – и подобен ход от Google, – може да доведе до премахване на общо 1.5 милиона приложения в двата магазина за приложения.

Според нов доклад това би представлявало около една трета от всички налични приложения.

Политиката на Apple за изоставени приложения – тези, които не са актуализирани от дълго време – не е нова. Компанията по-рано обяви подобно прочистване през 2016 г., въпреки че изглежда, че това е фокусирано върху приложения, които вече не са напълно функционални с настоящите устройства. Това доведе до премахването на почти 50 000 приложения.

Разработчиците се оплакаха, че това може да доведе до премахването на приложения, които остават напълно функционални, което кара Apple да бъде по-ясна относно критериите си за премахване, както и да даде на разработчиците повече време да се съобразят.

Като част от процеса на подобрения в App Store разработчиците на приложения, които не са били актуализирани през последните три години и не успяват да покрият минимален праг за изтегляне, което означава, че приложението не е изтеглено изобщо или изключително малко пъти през непрекъснат период от 12 месеца, ще получат имейл, уведомяващ ги, че приложението им е идентифицирано за възможно премахване от App Store.

Компанията също така подчерта, че това не е нова политика; тя просто предупреждава разработчиците за съществуваща политика.

CNET съобщава, че аналитичната фирма Pixalate е използвала пазарни данни, за да оцени броя на приложенията, които могат да бъдат изключени.

Тези „изоставени“ приложения съставляват една трета от комбинираните каталози на приложения на App Store и Play Store според доклада на Pixalate. Магазинът на Google имаше около 869 000 приложения, които бяха пренебрегнати повече от две години, докато магазинът на Apple имаше около 650 000.

Според доклада много приложения са по-актуални, като 68% от приложенията в двата магазина, или над 3.1 милиона приложения, актуализирани през последните две години. Приложенията, които се актуализират по-често, обикновено са тези с много повече изтегляния: 84% от приложенията с над 100 милиона изтегляния са били актуализирани през последните шест месеца.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие