Емотиконите доста често заместват думите, когато чатим, защото с тях по-лесно и бързо изразяваме дадена емоция. Но истинското им значение може да се загуби в превода.

Според ново проучване от Университета на Минесота хората интерпретират емотиконите по различен начин. Това важи дори ако един чат се случва през една и съща операционна система или приложение.

Вземете например емотикона на "ухиленото лице с усмихнати очи". Изследователите анкетират онлайн потребителите за това, как те тълкуват емотикон настроенията с рейтинг скала от -5 (силно негативна оценка) до 5 (силно положителна оценка). Седемдесет процента от хората, поставят "ухиленото лице с усмихнати очи" в негативната зона (виж графиката), като повечето хора дават оценка -3. Все пак 27 процента от анкетираните смятат, че то показва положителна емоция.

 

с

Изследователите смятат, че емотиконите се интерпретират по различен начин заради техните фини детайли като сянка на бузите или наклона на веждите. Емотиконо-недоразуменията могат да бъдат още по-лоши в различните операционни системи. Емотиконът на "ухиленото лице с усмихнати очи" например се разглежда като положителен образ в телефоните на Microsoft, Samsung, LG или Google, за разлика от устройствата на Apple.

с

 

Заради тези разлики в стандартите при емотиконите в различните ОС някои съобщения могат да се възприемат като объркващи. Учените предлагат емотиконите да се стандартизират за различните платформи. Предлага се и вариант телефоните да показват на потребителя, че емотиконът, който вижда, идва от различен тип операционна система.

 

А вие как интерпретирате емотикона с "ухиленото лице с усмихнати очи"?

 

Прочетете и това: Защо цифрова сателитна телевизия?