Google обяви, че финалната версия на Android 9, която е готова за пускане, вече е налична за всички Google Pixel телефони. Както обикновено компанията обяви и името, което върви с ОТА ъпдейта: Android 9 Pie.

Основните функции на Android 9 Pie са същите, които бяха обявени през май. Сред тях е система за "дигитално здраве", която следи да не прекалявате с използването на устройството. Когато лимитът е достигнат, иконката на приложението ще става сива и няма да може да се активира. Функцията е част от стратегията, която все повече технологични компании приемат с цел да намалят зависимостта от технологиите и да помогнат на хората по-добре да ги балансират с останалите елементи от живота си, пишат от The Verge.

Друга новост е режимът Wind down. Чрез него потребителят може да зададе приблизителен час кога си ляга. Когато времето наближи, телефонът автоматично ще спира известията и ще влиза в режим "не ме безпокой". Освен това интерфейсът ще става безцветен, за да подсказва на потребителя, че нарушава режима си. А в режим "не ме безпокой" известията са напълно скрити. Единствено въведените изключения ще се показват.

Тук е и ново управление с жестове. Може да ползвате жестове върху Home бутона, които да улесняват работата с приложенията и менютата. Има и други дребни промени по интерфейса, целящи да го направят по-интуитивен, като ново статус меню, пригодено специално за апарати с прорез.

Android P ще има и доста по-малки промени. Например възможност дори когато екранът е заключен, да не се обръща, все пак да може да го прави при гледане на видео. Има и нов инструмент за правене на скрийншотове, промени в менютата за бърз достъп и др.

В същото време версията няма да включва всички функции, които Google обяви на Google I/O. Така например Digital Wellbeing функцията не е пълна - липсва броячът за използване на отделните приложения, режима за сън, общият панел за използване и др. Няма да видим и опцията за интеграция на някои приложения директно в търсачката, така че да не ги отваряте отделно. Те ще бъдат предложени като бета-версия за потребителите на Google Pixel още сега. Всички останали ще ги получат през есента.

В бетата на Android P участват Sony, Xiaomi, Nokia, Oppo, Vivo, OnePlus и Essential.

Тагове: