Потвърждавайки слуховете от миналата седмица, Epic Games заяви, че предстоящата Android версия на Fortnite няма да използва Google Play като платформа за разпространение. Вместо това, наистина ще трябва да свалите през телефона си инсталационна програма от сайта на студиото и ще инсталирате играта директно, напълно прескачайки Google.

"Целта ни е да предложим играта директно на потребителите. Вярваме, че геймърите ще имат полза от конкуренция между различните източници за Android версията", казва студиото.

"Конкуренцията между услугите дава различен избор и позволява на най-добрите да спечелят, защото го заслужават".

Ситуацията е сходна с това как работи Fortnite за PC, където Epic се отказа от Steam и пусна играта през своята система. Epic Games дори вече разпраща промоционални Samsung Galaxy S9+ телефони, заредени с играта за медиите.

Има и още нещо - така ще се пропусне таксата от 30 процента, която Google взима от всички. Студиото гледа на Android като на отворена платформа, подобно на PC и Mac. Според Тим Суийни от Epic, ако е можело, такъв подход би бил ползван и за iOS, но екосистемата на Apple е затворена и не оставя друг избор освен iTunes App Store.