Oculus Research получава ново име. Тъй като изследователската група, насочена към AR / VR, става все по-важна за бъдещето на Facebook като цяло, групата сега ще се нарича Facebook Reality Labs. Съобщението бе направено от главния изследовател на Oculus Майкъл Абраш в публикация на личната му страница във Facebook.

Това е просто промяна на името, но съобщението отбелязва по-нататъшно интегриране във Facebook на AR/VR инициативите, някога ограничени до Oculus.

Oculus Research не работи само върху нови типове VR хардуер, много от изследванията на групата също засягат основния AR/VR софтуер и технологии за проследяване на околната среда. С помощта на приложенията на AR Camera Camera Effects, които сега се интегрират във Facebook, Instagram и Messenger, вероятно тази промяна на името означава, че технологиите, които се разработват, вече не попадат в обхвата на Oculus и Facebook иска да направи това максимално ясно.

Ясно е, че Facebook също спонсорира много нови изследвания, за да укрепи работата си върху аватарите в приложението Spaces за виртуална реалност.

Oculus се разраства по-близо до Facebook чисто организационно, откакто лидерството на компанията се разклати в края на 2016 г., когато тогавашният изпълнителен директор Брендън Ирибе се оттегли. Андрю Бозуърт пък стана вицепрезидент на AR/VR през август и сега ръководи усилията на компанията за потребителски хардуер, работещи в рамките на групата Building 8.

"Това ново име (Facebook Reality Labs) отразява новата роля, която нашата група за научноизследователска и развойна дейност играе не само в Oculus, но и във Facebook AR/VR организация, която включва Building 8, Camera и Social VR", казва говорител на Oculus.