Когато мислите за онлайн гиганти, които се борят с тероризма в мрежата, има шанс да мислите за забрана на акаунти и изтриване на публикации. Въпреки това, предложенията за приятели могат да се окажат също толкова проблематични.

Изследователи споделиха доклад, който разкрива, че функцията за "предложените приятели" на Facebook е свързвала редовно ислямски екстремисти. Докато някои случаи са почти очаквани (контактът с един екстремист води до връзки с други), някои от предложенията са се появили съвсем случайно: четенето на статия за екстремистки бунт във Филипините довежда до препоръки за "десетки" местни екстремисти.

И поне в един случай предложенията помагат за набирането на нови терористи. Индонезийският симпатизант на ИДИЛ изпратил заявка за приятелство до нерелигиозен нюйоркчанин през март 2017 г., заради което той помага с подкрепа за групата в рамките на шест месеца.

Facebook предприела действия, но докладът отбеляза, че едва по-малко от половината от акаунтите са изчезнали в рамките на шест месеца. Компанията също ще премахне публикациите, идентифицирани като терористично съдържание, но не винаги забранява въпросния потребител. Един заподозрян в тероризъм във Великобритания успял да си възстанови акаунта девет пъти, въпреки публикуването на пропагандни видеоклипове.

Говорител на компанията подчерта, че сегашният им подход "работи", като 99 процента от съдържанието, ориентирано към "Ал Кайда" и ИДИЛ, се премахва автоматично. Същевременно тя признава, че няма "лесно техническо решение" и че ще "продължи да инвестира" както в рецензенти, така и в технологични експерти, за да идентифицира екстремистки материали.

Следователно ситуацията ще трябва да се подобри, но всичко това илюстрира един от основните проблеми с ограничаването на екстремизма онлайн: същите функции, които ви помагат да поддържате връзка, могат по невнимание да захранват терористите, като ги свържат с подобни порочни хора.