Министерство на правосъдието на САЩ е готово с официалното си обвинение поне срещу един севернокорейски хакер, свързан с кибератаката от 2014 г. срещу Sony Pictures. Властите са категорични, че Пак Джин Хиок е работил за севернокорейското военно разузнаване, наречено Генерално бюро за разузнаване. Това отбелязва първия път, когато обвинения за компютърно хакерство са повдигнати срещу агент на Северна Корея.

Хакерите, ударили Sony Pictures, откраднаха неизлезли филми и сценарии, лични данни на много служители, уличаващи служебни имейли и пароли. Освен това те изпратиха поредица от заплашителни съобщения към компанията, което накара Sony да отмени премиерата на филма The Interview, който изобразява опит за атентат срещу лидера на Пхенян.  

Военното разузнаване на КНДР се свързва и с рансъмуеър атаката WannaCry, която засегна стотици хиляди компютри в над 150 страни миналата година. Въпросният хакер се свързва с групата Lazarus, която е отговорна и за атаката срещу Националната банка на Бангладеш от 2016 г.

Тагове: