Макар че около темата за криптовалута все още витае известна несигурност в САЩ, щатът Охайо прави крачка в посока на узаконяване на валутата като платежно средство. От тази седмица той се превръща в първия щат, който ще приема биткойн за плащането на данъчни сметки. Wall Street Journal отбелязва, че плащанията към момента ще бъдат ограничени до бизнеса и няма да отиват директно в хазната на Охайо (BitPay, фирма, базирана в Атланта, първо ще конвертира виртуалните пари в долари). Предвижда се възможност в бъдеще да бъдат заплащани лични данъци с биткойн.

Това не елиминира регулаторните опасения около криптовалутата и е малко вероятно повече от шепа фирми да прибягнат до услугата. Стъпката е възможна в Охайо, защото държавният ковчежник може да я предприеме, без да се нуждае от помощ, предоставена от законодателната власт или губернатора. Начинанието би било значително по-трудно, ако е необходимо приемане на законопроект.

Все пак е вероятно инициативата да раздвижи нещата. Директорът на Coin Center Джери Брито отбеляза, че това би помогнало да се сложи край на стигмата около биткойн и да се покаже, че това може да бъде законно платежно средство за чисти сметки.