Сигурността на смартфоните ни премина през редица етапи, които включват 4-цифрените ПИН кодове, “рисунките“, скенерите за пръстови отпечатъци, а сега и разпознаването на лица и ириса на очите. Една стара поговорка казва, че няма система, създадена от човек, която да не може да бъде измамена от друг човек, и днес имаме поредното доказателство.

Apple твърди, че шансът да измамим Face ID е едно на един милион, но изследователи от охранителната компания Bkav твърдят, че са "измамили" скенера на лицето в новия iPhone X с помощта на специално изградена маска. Екипът дори не се е стремял към по-реалистична маска, а просто е създал модел, с който да се опита да подведе технологията за лицево картографиране на Face ID.

Екипът е създал изкуственото лице или по-скоро рамка с помощта на 3D печатна машина и ръчно изработена "кожа", която обхваща районите около очите и устата. Очите са 2D изображения, докато носът е направен от силикон. Маската действително изглежда работи, както можете да се убедите от клипа по-долу.

Изследователите твърдят, че всички вложени средства са били около 150 долара, което е по-възможностите на почти всеки. От компанията казват, че са започнали работа върху маската на 5 ноември и са приключи проекта само за 5 дни.

Охранителната фирма също признава, че "обикновеният човек" не трябва да се притесняват, че неговия iPhone X ще бъде компрометиран от такива маски, тъй като трябва да се вземат предвид много фактори.

Целият експеримент е имал за цел да покаже, че биометричните методи са само за удобство, а не са напълно безопасен метод против неоторизиран достъп до нашите устройства.

Тагове: