След като намаляха през 2018 г., Distributed Denial of Service (DDoS) атаките отново са се интензифицирали според нови данни на специалистите по киберсигурност от Kaspersky Lab. Само през периода януари – март 2019 г. DDoS атаките са се увеличи 84 процента като най-голям е растежът на тежките случаи, при които атаките продължават повече от час, както и на средната продължителност на тези атаки.

За подобна тежка тенденция алармира проучване на Neu Star, според което DDoS атаките се увеличават по размер и честота тази година. Този доклад отчита, че атаки с размер 100 Gbps и по-голям са се увеличили с невероятните 967 процента през Q1 2019 в сравнение с Q1 2018. Най-голямата измерена атака – от 587 Gbps – е с над 70 процента по-голяма от най-голямата атака за същия период през 2018 г., която е била 345 Gbps.

Виж още: Новината, която феновете на Xperia и Sony искаха да чуят

Временният спад на DDoS атаките караше експертите да вярват, че киберпрестъпниците извършвали такива атаки с финансови цели, са се прехвърлили към други машинации като добив на криптовалута. В същото време обаче, скорошният спад на незаконното копане на виртуални пари вероятно е довело до ново увеличение на DDoS атаките.

По-големите мащаби на DDoS атаките като размер и продължителност се обясняват с това, че все повече компании взимат базови мерки срещу основните атаки и това кара хакерите да търсят по-крайни действия. Трудно е да се каже дали борят на DDoS атаките ще продължи да расте, но тяхната комплексност със сигурност не намалява.  

Тагове: