Впечатляващият видео изкуствен интелект на OpenAI, Sora, завладя света по-рано тази година, но компанията все още не признава дали за обучението на модела на изкуствения интелект са използвани видеоклипове от YouTube.

В интервю по време на срещата на Bloomberg Technology Summit главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткап говори за потенциалните бизнес приложения на технологиите на ИИ. Не е изненадващо, че Sora е един от тези потенциални случаи на използване. Въпреки това, когато беше попитан дали видеоклипове от YouTube са били използвани за обучението на Sora на OpenAI, Лайткап отказа да даде точен отговор.

На директния въпрос "да изясни веднъж завинаги" дали YouTube е използван за обучението на Sora, Лайткап каза:

"Очевидно трябва да знаем откъде идват тези данни. Тази седмица имахме публикация точно по тази тема, а именно, че трябва да има система за идентификация на съдържанието за изкуствен интелект, която да позволява на създателите да разбират, докато създават нещата, къде отиват, кой се обучава по тях, да могат да се включат и да се откажат от обучението, да могат да се включат и да се откажат от използването. Също така - от другата страна на това - да можете активно да разрешавате вашето съдържание да бъде включено в модел или да бъде достъпно за модел, защото може да има друга икономическа възможност от другата страна. И то също е нещо, което проучваме, как всъщност да създадем изцяло различен социален договор с мрежата, със създателите, с издателите, където, когато тези модели тръгват по света и правят неща, които са полезни, създават стойност до степента, до която са в състояние да се позовават и да включват съдържание от мрежата, трябва да има някакъв начин, по който хората да могат да се възползват от това."

Много думи, никакъв отговор. YouTube не бе споменат дори веднъж в тирадата.

По-рано миналата седмица OpenAI наистина публикува публикация, посветена на "разбирането на източника на това, което виждаме и чуваме онлайн". В публикацията отново не се разглеждат въпроси, свързани с YouTube, а по-скоро се обсъжда как OpenAI работи, за да подпомогне изграждането на стандарт за автентичност на съдържанието, както и как изгражда нови начини за идентифициране на съдържание, което е създадено с инструментите на OpenAI.

По-рано тази година беше съобщено, че OpenAI е използвала "над един милион" часа съдържание от YouTube в разрез с правилата на платформата, за да обучи GPT-4, въпреки че според доклада Google е направила същото за Gemini.

OpenAI твърди, че Sora ще бъде на разположение по-късно тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди