Услугата Copilot на Microsoft за изкуствен интелект ще се изпълнява локално на персонални компютри, съобщиха от Intel за Tom's Hardware. Компанията също така заяви, че следващото поколение персонални компютри с изкуствен интелект ще изисква вградени невронни процесори (NPU) с мощност над 40 TOPS (трилиона операции в секунда) - над възможностите на всеки потребителски процесор на пазара.

Intel заяви, че персоналните компютри с изкуствен интелект ще могат да изпълняват локално "повече елементи на Copilot". Понастоящем Copilot изпълнява почти всичко в облака, дори малки заявки. Това създава доста голямо забавяне, което е добре за по-големи задачи, но не е идеално за по-малки задачи. Добавянето на възможност за локални изчисления би намалило това забавяне, като същевременно потенциално би подобрило производителността и поверителността.

По-рано се говореше, че Microsoft ще изисква 40 TOPS за следващото поколение компютри с изкуствен интелект (заедно със скромните 16 GB RAM). В момента Windows не използва много NPU освен за стартиране на видеоефекти като размазване на фона за уебкамерите Surface Studio. ChromeOS и macOS обаче използват мощността на NPU за повече функции за обработка на видео и аудио, както и за OCR, превод, транскрипция в реално време и други, отбелязва Ars Technica.

Засега процесорът с най-бърза скорост на NPU е Apple M3, който предлага 18 TOPS в цялата гама (M3, M3 Pro и M3 Ultra). Следват чиповете за лаптопи Ryzen 8040 и 7040 на AMD със съответно 16 и 10 TOPS, докато лаптопът Meteor Lake на Intel също достига 10 TOPS. Qualcomm може да предложи първия процесор с достатъчна мощност за Copilot чрез Snapdragon X Elite, който ще предлага 45 TOPS скорост на изчисления с изкуствен интелект.

Чиповете Lunar Lake на Intel, които ще се появят през 2025 г., ще се доставят с три пъти по-висока скорост на сегашните NPU. Вчера компанията представи 300 нови функции за изкуствен интелект, оптимизирани специално за собствената ѝ платформа OpenVino. Чип-гигантът обяви и комплект за разработка на персонални компютри с изкуствен интелект, базиран на ASUS NUC Pro, който използва сегашния му силиций Meteor Lake.

"От гледна точка на настолните компютри имаме планове за това, което бихме казали, че е РС с изкуствен интелект. А след това има и ИИ PC от следващо поколение, изискванията на 40 TOPS; имаме всички различни стъпки в нашата пътна карта за това как да покрием всички различни сегменти", заявиха от компанията пред Tom's Hardware.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден