Компанията Opera беше частично придобита от китайски консорциум за 600 милиона щатски долара. Купувачите, водени от компанията Qihoo 360, са закупили браузър бизнеса на Opera, нейните приложения за поверителност и изпълнение, нейните технологични лицензи и най-важното - името Opera. Норвежката компания ще запази своето потребителско подразделение Opera Apps & Games и Opera TV. Част от работещите за Opera ще бъдат запазени (560 души), но компанията не е казала какво ще се случи с другите 1109 служители.

Придобиването беше одобрено от борда на Opera и в момента компанията разполага с 18 месеца, за да намери ново име, твърди Techcrunch.

Opera е петият най-популярен десктоп браузър с оскъдните 1.9 процента пазарен дял, но притежава 10 на сто от пазара на мобилни услуги. Компанията е особено иновативна в мобилния сегмент, като наскоро първа въведе система за блокиране на реклами в своя браузър. Тя разполага и с атрактивна технология за компресия на данни и не на последно място вгради VPN директно в браузъра си.

Не е ясно дали новите собственици ще продължат тази тенденция. Сделката все още е обект на регулаторно одобрение.


Прочетете и това: Snapchat патентова технология за разпознаване на обекти, която ще служи за рекламни цели 

Тагове: