Трите големи южнокорейски мобилни оператора направиха съвместен изненадващ анонс, с който скриха топката на своите американски колеги. Още от 1 декември SK Telecom, LG Uplus и KT ще започнат да предлагат комерсиални 5G услуги в страната си. Макар конкретното покритие и скорости да варират между трите компании, съвместният анонс има за цел да даде на Южна Корея правото да бъде първа в глобалното 5G състезание.

От полунощ на първи декември части от Сеул и шест големи града в страната ще получат заветното покритие. За разлика от Verizon, който пусна 5G достъп за крайни клиенти в САЩ, южнокорейските оператори първоначално ще насочат новата услуга към корпоративни клиенти. Трите оператора обещават, че ще използват изкуствен интелект, за да управляват повишения трафик и се кълнат във високите скорости и надеждността, макар конкретни стойности да не се съобщават.

Трите компании планират да предложат мобилна 5G връзка от март 2019 г. , когато премиерата си ще направят и първите 5G смартфони. Те дори възнамеряват да обединят ресурсите си за създаването на единна национална 5G инфраструктура вместо да губят време и пари в конкуренция.  

В замяна на това южнокорейското министерство на науката и комуникациите им обещава значителни данъчни отстъпки.

Тагове: