Китайската държавна пресагенция Синхуа разкри своите нови AI водещи - цифрови композиции, създадени от кадри от човешки водещи, които четат новините с помощта на синтезирани гласове.

Не е ясно каква технология е използвана за създаването на говорителите, но те са в съответствие с най-новите изследвания за машинно обучение. Изглежда, че Синхуа е използвала кадри от истински водещи като основен слой, а след това анимирани части на устата и лицето, за да превърне говорителя във виртуална кукла. Чрез комбиниране на това със синтезиран глас, Синхуа може да програмира цифровите журналисти да четат новините далеч по-бързо от използването на традиционните компютърно генерирани анимации.

Според съобщения от Синхуа и South China Morning Post и в сътрудничество с местната интернет търсачка Sogou са създадени двама говорители (един за английска и един за китайска емисия). Синхуа казва, че говорителите имат "безкрайни перспективи" и могат да бъдат използвани за евтино генериране на новинарски съобщения за телевизионната, уеб и мобилната продукция на агенцията.

Всеки водещ може да работи 24 часа на ден на официалния уебсайт и различни социални медийни платформи, намалявайки производствените разходи за новини и подобрявайки ефективността, казва агенцията.

Технологията има своите ограничения. Във видеоклипа долу на англоезичния водещ е очевидно, че обхватът на израженията на лицето е ограничен и гласът е съвсем изкуствен. Но машинните научни изследвания в тази област правят бързи подобрения и не е трудно да си представим бъдеще, където AI водещите са неразличими от истински човек пред камерата.