Правителството на Обединеното кралство се опитваше през по-голямата част от миналата година да накара Марк Зукърбърг да се появи лично пред него. Сега, след като многократно бе отсвирван от главния изпълнителен директор на Facebook, изглежда, че Лондон най-накрая може да има своя човек. Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта потвърди, че британският секретар по културата Джереми Райт ще се срещне със Зукърбърг в калифорнийския щаб на Facebook в четвъртък.

Съобщението идва едва няколко дни след като критичен парламентарен доклад от Великобритания нарече Facebook и неговите ръководители "дигитални гангстери" и осъди Зукърбърг за това, че отказва да се срещне с представители на Великобритания. Първоначално той отхвърли поканата на Обединеното кралство да се срещне през март миналата година, като на негово място изпрати техническия директор Майк Шрьопфер. След това Зукърбърг отказа втора покана през май, въпреки че на следващия ден се съгласи да се срещне с представители на ЕС. След това той отхвърли още едно искане и вместо това изпрати политически решения на вицепрезидента Ричард Алън, за да поеме критиката.

На срещата в четвъртък Райт и Зукърбърг ще обсъждат предимно предстоящите планове на британското правителство за затягане на онлайн сигурността, така че това няма да е разследващата инквизиция, на която се надяваха първоначално британските служители. Не е ясно защо Зукърбърг най-накрая реши да отстъпи, въпреки че неотдавнашният доклад на Обединеното кралство не си мереше думите, когато го порица за "проявяване на презрение" към британския парламент.

С непрекъснатите глобални скандали около Facebook той не може да си позволи да застраши отношенията с никого.