През август 1983 г. екипът по софтуерен дизайн на Apple работи по дизайна на клавиш, който, в комбинация с други, да задейства опциите в менютата на програми за Mac OS. Анди Херцфилд разказва, че първата идея е да се използва пикселизираното лого на компанията за целта, но Стив Джобс е твърдо против - след като вижда MacDraw, възкликва „Има прекалено много Apple на екрана! Използваме логото на Apple напразно! Трябва да спрем това!“

След това екипът започва работа по трудната задача – да намерят символ, който да означава команда, да се събира до текста в менютата и все пак да бъде разпознаваем и атрактивен. Отговорът идва от Швеция – познатият Command символ на Apple с използва в шведски къмпинги, за да обозначи насоки към забележителности в парка.

А откъде идва той? Сюзън Кеър, един от първите графични дизайнери в Apple споделя, че е получила отговорът от фен. След спекулации, че прилича на четирилистна детелина или кръстовище, почитател на Mac изпраща на дизайнерката въздушна снимка на замък в Borgholm, чиято конструкция изглежда точно като знакът за забележителност. Така че и до днес във всеки Mac има по малко шведски замък.

 

Command Mac OS

Тагове: