Според последни наблюдения спадът на цените на 5G чиповете ще продължи и през втората половина на годината, докато тези на 4G чиповете се очаква стабилно да вървят нагоре през същия период. Звучи парадоксално, но обяснението всъщност е просто – търсенето на 4G чипове все още е високо, но наличните количества намаляват.

Не е тайна, че хардуерните производители съсредоточават усилията си върху създаването на 5G-съвместими устройства, като водещи имена като Qualcomm и MediaTek вече предлагат 5G решения във всички ценови сегменти на пазара. В резултат на това обаче производствените мощности за 4G изчезват, което на свой ред надува цените на модулите от предишната генерация.

Нещо повече, тъй като 4G стандартът е преобладаващ на повечето пазари, тези телефони сега носят по-големи печалби в търговската мрежа и значително надминават печалбите от 5G устройствата, които все още имат висока себестойност.   

Източници от китайския пазар на мобилни устройства вярват, че търсенето на 5G телефони ще остане стабилно през следващите две години и всяка година ще се увеличава двойно.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността