Въпреки че достъпът до 5G услуги все още е мечта за много потребители, LG твърди, че е направила значителна крачка в разработката на 6G, предавайки данни от THz спектъра на разстояние от 100 метра в Берлин.

Основният проблем пред THz 6G спектъра е, че с напредване на дистанцията скоростта на пренос на данните пада значително. Благодарение на съвместната работа с Института по физика Фраунхофер LG успява да създаде стабилен сигнал до 15 dBm в честоти между 155 и 175 GHz. Според компанията 6G трябва да се превърне в глобален стандарт към 2025 г., но пълното му навлизане на комерсиалния пазар ще стане чак през 2029 г. Освен LG Samsung също иска да достави 6G връзка през 2028 г. като се цели в максимална скорост от 1 Gbps, което е много подобна скорост на тази на наземните оптични линии.

Проблемите с 6G THz излъчването са сравними с тези при сегашния 5G - mmWave, макар че mmWave предлага най-бързите клетъчни скорости, операторите трябва да покрият изцяло даден район, за да направят връзката надеждна. Освен това информацията се спира лесно от сгради и дори от лошо време, така че скоростите често падат на 5G или 4G.

Въвеждането на 5G и 6G връзката често е свързано с технологии на бъдещето като добавената реалност и общуващите помежду си умни коли, които се нуждаят от минимална латентност – нещо, което е трудно постижимо при всеки вид клетъчна мрежа.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот