Рецесията в икономиката е белязана от две последователни тримесечия на икономически спад, така че е закономерно да се каже, че навлязохме в рецесия за компютри, a продажбите се сринаха за второ поредно тримесечие. Анализаторите на IDC твърдят, че световните доставки на компютри са намалели с 15.3% в сравнение с миналата година до 71.3 милиона единици през второто тримесечие. Спадът беше по-лош от очакваното от IDC, като компанията приписа вината на блокирането в Китай и „макроикономическите насрещни ветрове“ като войната в Украйна, нарастващите лихвени проценти и инфлацията.

Коментирайки констатациите, докладът от IDC заявява:

„Страховете от рецесия продължават да нарастват и да отслабват търсенето във всички сегменти. Потребителското търсене на персонални компютри е отслабнало в краткосрочен план и е изложено на риск от стагнация в дългосрочен план, тъй като потребителите стават по-предпазливи по отношение на разходите си и отново свикват с компютрите между типове устройства като телефони и таблети. Междувременно търговското търсене е по-стабилно, въпреки че също е намаляло, тъй като фирмите забавят покупките“.

Продажбите на персонални компютри отбелязаха голям тласък от март 2020 г., след като много държави бяха поставени под карантина, тъй като дистанционната работа стана стандарт. Със завръщането в офиса би било нормално да видим спад в продажбите на персонални компютри, но с по-широките икономически проблеми продажбите спаднаха повече от очакваното. Струва си да се отбележи, че въпреки лошите цифри продажбите на компютри все още са над нивата отпреди пандемията през същия период. През 2018 г. и 2019 г. са продадени съответно 62.1 милиона и 65.1 милиона броя.

През второто тримесечие Lenovo държи 24.6% пазарен дял, което го поставя на първо място. Той беше следван от HP (18.9%), Dell (14%), Acer (6.9%), Apple (6.7%) и ASUS (6.6%). На годишна база най-големите губещи са HP (-27.6%) и Apple (-22.5%). Това, че Apple е сред най-големите спадащи компании, е интересно, като се има предвид лоялността на нейните клиенти. Спадът вероятно предполага, че хората избягват по-скъпите компютри.

Снимка: Unsplash

Виж още: MSI Prestige 15 – не просто бизнес лаптоп (ВИДЕО РЕВЮ)

 

Тагове: