Фондацията зад Wikipedia обяви, че създава нова платена услуга за компании, които черпят данни от съкровищницата на Wikipedia. Услугата се нарича Wikimedia Enterprise и ще заработи по-късно през годината, без да промени начина, по който работи в момента Wikipedia. Вместо това тя ще предложи нови опции за компании, които използват съдържанието на Wikipedia – категория, в която влизат гиганти като Google и Facebook.

Като цяло Wikimedia Enterprise ще работи като платена версия на Wikipedia, позволяваща съдържанието да се хоства и обработва данни от компании срещу заплащане. Така например компаниите ще могат да заплащат за прочистване на данни от Wikipedia.

И към момента много големи интернет услуги се захранват поне частично от Wikipedia. Такива са бързите резултати от търсенето на Google, които съдържат информация от енциклопедията, както и гласовите асистенти Alexa на Amazon и Siri на Apple.

Wikimedia твърди, че платената услуга няма да принуждава компаниите да плащат за съдържание oт Wikipedia, а вместо това ще им позволи достъп до проверено и актуално съдържание, а не манипулирани статии.

„Опитваме се да балансираме комерсиалните реалности с нуждата да предоставяме безплатен достъп до знание. Надяваме се да поставим основите на процес за десетилетия напред и се нуждаем от нови ресурси и партньори“, казва екипът зад Wikipedia.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

 

Тагове: